Attefallshus Uppsala

Drömmer du om att utöka ditt hem med ett attefallshus? CMW Bygg är en pålitlig byggfirma i Uppsala och vi finns här för att förverkliga din vision. Med vår expertis och erfarenhet kan vi guida dig från idé till ett färdigt attefallshus som uppfyller dina behov och önskemål.

Attefallshus regler

Ett attefallshus är en typ av småhus som får uppföras utan bygglov på en fastighet med en befintlig bostadsbyggnad. Namnet kommer från dåvarande bostadsminister Stefan Attefall, och dessa hus kan användas både som komplementbyggnader (t.ex. förråd, poolhus eller garage) och som komplementbostäder. Skillnaden ligger i användningen. En komplementbyggnad kan vara ett verktygsförråd, poolhus eller ett sommarkök, medan en komplementbostad är en fullt utrustad bostad med kök, badrum och sovrum, perfekt för gäster eller som en uthyrningsmöjlighet.

Attefallshus
Attefallshus Uppsala

CMW Bygg bygger ert attefallshus

På CMW Bygg erbjuder vi en rad tjänster för att göra din attefallshusdröm till verklighet. Oavsett om du söker helentreprenad där vi hanterar hela projektet från start till mål, eller om du endast behöver hjälp med bygget, står vårt team redo. Vi förstår vikten av att ditt nya attefallshus inte bara ska vara funktionellt och estetiskt tilltalande, utan även byggt enligt lokala bestämmelser och standarder.

Byggprocessen i Uppsala

Byggprocessen för ett attefallshus i Uppsala är smidig, tack vare lokala regler som underlättar för husägare. Det viktigaste är att planera ditt projekt väl. Här är några steg att tänka på:

  1. Planering. Börja med att fundera över hur ditt attefallshus ska användas och hur det passar in på din tomt.
  2. Design. Skapa en design som passar dina behov och önskemål. CMW Bygg kan hjälpa till med ritningar och designförslag.
  3. Bygglovsbefriade åtgärder. De flesta attefallshusprojekt i Uppsala kräver inte bygglov, men vi rekommenderar att alltid kontrollera med Uppsala kommun för att vara säker. Läs mer om bygglovsbefriade åtgärder här.
  4. Byggande. När alla förberedelser är klara kan byggandet börja. CMW Bygg ser till att allt utförs professionellt, säkert och enligt tidsplan.

FAQ – attefallshus

Hur stort attefallshus får man bygga utan bygglov?

Ett attefallshus på max 30 kvm och max 4 m i takhöjd kan få uppföras utan bygglov på en fastighet där det redan finns en bostadsbyggnad. Kommunen kan i en detaljplan kräva bygglov inom ett område som utgör en värdefull miljö, så dubbelkolla alltid med kommunen först.

Får man bo permanent i ett attefallshus?

Ja, det är tillåtet att bo permanent i ett attefallshus förutsatt att det uppfyller alla krav för permanent boende. Attefallshuset måste vara utrustat med nödvändiga faciliteter som kök, badrum och sovrum. Huset måste uppfylla alla gällande byggnormer och regler för boende, inklusive isolering, ventilation och brandsäkerhet.

Får man ha både friggebod och attefallshus på tomten?

Ja, det är möjligt att ha både en friggebod och ett attefallshus på samma tomt. En friggebod får ha en byggyta på upp till 15 kvadratmeter och byggas utan bygglov, vilket är separat från de 30 kvadratmeterna som är tillåtna för ett attefallshus. Den totala byggytan för alla byggnader på tomten inte får överstiga de gränser som anges i den lokala detaljplanen eller områdesbestämmelserna.

Kan ett attefallshus fungera som ett poolhus?

Ja, ett attefallshus kan fungera bra att använda som ett poolhus. Det är viktigt att komma ihåg att ett attefallshus får maximalt vara upp till 30 kvm. Om du planerar att installera/koppla in vatten i byggnaden kan det krävas en anmälan eller bygglov beroende på viken kommun det gäller.

Kontakta oss för en kostnadsfri offert

Är du redo att ta nästa steg mot ditt dröm-attefallshus i Uppsala? Kontakta oss på CMW Bygg idag. Vi ser fram emot att hjälpa dig genom hela processen och förverkliga din vision.